CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY TOP 10 QUESTIONS - akbm47.xyz

Hii friends this RAJVEER BHARTI and i am struggle students for you LIKE you are prepairing SSC,BANKING,CTET,UPTET, POLICE etc.

Subscribe Us

test

Friday, May 8, 2020

CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY TOP 10 QUESTIONS


                                    https://www.akbm47.xyz/

             CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY TOP 10

1- Which one of the following factor is affects the personal rites of girls?

  1. gender difference
  2. social recognition
  3. family
  4. all of these

ans- all of these

2- Which one of the following reason is not for individual difference in any child?

  1. heredity
  2. maturity
  3. atmosphere
  4. none of these

ans- none of these

3- Which of the following is the first source for the socialisation of any child?

  1. family
  2. school
  3. temple
  4. forest

ans- family

4 - What is the importance of the religion in the socialisation of any child?

  1. to motto 
  2. to follow 
  3. to rite 
  4. all of these 

ans- all of these

5 -The qualities which children get from their parents are called - 

  1. clan 
  2. heredity 
  3. atmosphere 
  4. none of these 

ans- heredity

6 - Which of the following is the most important quality of a good primary teacher ?

  1. enthusiasm of teaching
  2. patience of determination
  3. efficiency in the knowledge of subjects 
  4. efficiency in teaching method 

and - patience of determination

7- Which type of nature will you prefer in your class to increase the process of socialisation ?
  1. strict 
  2. loving and sympathetic 
  3. normal 
  4. none of these 
ans - sympathetic 

8- Which is not the factor of obstruction in the mental health of children ?
  1. strict discipline 
  2. family struggle 
  3. his caste 
  4. sympathetic nature 
ans- sympathetic nature 

9 - Socialisation of child can be measured by which of the following method ?
  1. medical treatment 
  2. social welfare method 
  3. interview method 
  4. practical method 
ans - practical method 

10 - Being a teacher what should you learn to understand the nature of children ?
  1. social science 
  2. physics 
  3. child psychology 
  4. geography 
ans - child psychology 

BY- ANIL KUMAR BHARTI 

ANY SUGGESION AND COMPLAINT CONTACT ON WHAT'S APP GROUP AND CHAT 

7233087051 

No comments:

Post a Comment